Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
Upcoming SlideShare
What to Upload to SlideShare
Next
Download to read offline and view in fullscreen.

1

Share

Vulkani #SciChallenge2017

Download to read offline

Structure of a volacanoes, volcano eruption #SciChallenge2017

Related Books

Free with a 30 day trial from Scribd

See all

Related Audiobooks

Free with a 30 day trial from Scribd

See all

Vulkani #SciChallenge2017

 1. 1. VULKANI PRIPRAVILA: Luka Avbelj in Anže Žalec 6. a, OŠ Janka Kersnika Brdo
 2. 2. VULKAN JE: • geološka površinska oblika, ki jo lahko imenujemo tudi ognjenik. Največkrat zgleda kakor hrib ali gora. Nastane pa zaradi akumulacije (usedanje) magmatskega materiala, izbruhanega iz notranjosti Zemlje zaradi tamkajšnjih pritiskov. Vulkan je lahko poleg stožčaste oblike tudi položen. Ime vulkan izhaja iz istoimenskega boga vojne v rimski mitologiji. Spremljajoče dejavnosti vulkanov spremlja vulkanologija.
 3. 3. VULKAN IMA: • glavni dimnik, to je prehod, ki si ga je lava utrla skozi zemeljsko skorjo. Včasih ima tudi stranske dimnike, to so razpoke, nastale zaradi pritiska magme. Na vrhu ognjenika je navadno večji ali manjši krater, iz katerega izteka lava.
 4. 4. ZGRADBA VULKANA
 5. 5. VEČINA OGNJENIKOV: • se nahaja pod morsko gladino. V preteklih 10.000 letih je bilo na Zemlji dejavnih 1511 ognjenikov. Vsako leto je možno opaziti ognjeniško aktivnost pri približno 50 do 60 ognjenikih. • predstavlja veliko naravno nevarnost za okoliško prebivalstvo, in sicer zaradi tokov lave, padajočega pepela in strupenih plinov, ki nastajajo v kraterju ognjenika.
 6. 6. PRED IZBRUHOM VULKANA: • se v vulkanskih jezerih začne izločati ogljikova kislina, iz tal pa prihaja CO₂ (ogljikov dioksid), zato se sušijo drevesa in krhajo kamnine. Iz vode in iz tal pa prihaja neprijeten vonj po žveplu.
 7. 7. NAJVEČJI IN NAJGLASNEJŠI IZBRUH: • se je zgodil leta 1883. Izbruhnil je vulkan Krakatoa. To se je zgodilo v Indoneziji. Vulkan je bilo moč slišati 1000 km daleč. Velik pa je približno 10 km. • ko izbruhnejo vulkani pod gladino morja je velika nevarnost za prebivalce na obali, saj lahko pride do cunamija oziroma večjega vala, ki je nevaren za ljudi na obali.
 8. 8. IZBRUH VULKANA
 9. 9. NAŠ VULKAN
 10. 10. POSKUS SESTAVINE - 3 dl jabolčnega kisa - 2 dl vode - 2 čajni žlički citronke - 2 čajni žlički sode bikarbone
 11. 11. HVALA Rada bi se zahvalila: • razredniku mag. Damjanu Gašpariču • mizarstvu Avbelj • učiteljici angleščine mag. Janji Čolić
 • brdodamjan

  Apr. 28, 2017

Structure of a volacanoes, volcano eruption #SciChallenge2017

Views

Total views

97,678

On Slideshare

0

From embeds

0

Number of embeds

4

Actions

Downloads

1

Shares

0

Comments

0

Likes

1

×